10 mei 2016

 Eerste Duitse test met emissieloze vloot

• Gemeente Stuttgart en logistiek bedrijf Hermes testen elektrische, lichte truck in dagelijkse praktijk
• Het belang van elektrische trucks voor stedelijke distributietransport groeit
• Daimler Trucks merk FUSO is toonaangevende fabrikant van gedeeltelijk en volledig elektrisch aangedreven lichte vrachtwagens
• Portugal fleet-test 2015: operationele kosten tot 64 procent lager, Canter E-Cell bespaart € 1.000,- per 10.000 kilometer 


Stuttgart – Vorige week startte de eerste Duitse test met een volledig emissieloze vloot van elektrische trucks. Om dit te realiseren werkt FUSO, een merk van Daimler Trucks, samen met de gemeente Stuttgart en logistiek bedrijf Hermes.

Vijf FUSO Canter E-Cells

De gemeente Stuttgart test over een periode van twaalf maanden vier zes tons FUSO Canter E-Cells in de dagelijkse praktijk. Twee voertuigen met hydraulische laadbakken worden gebruikt in de wegenbouw en landschapsarchitectuur. De andere twee Canter E-Cells zijn opgebouwd als bakwagen en worden ingezet voor gemeentelijke meubeltransporten en het transport van vuilnisbakken. 


Logistiek bedrijf Hermes neemt ook deel aan de test. Het bedrijf gebruikt een Canter E-Cell voor het transport van pakketpost in stedelijke gebieden. Als belangrijke Mercedes-Benz testpartner op het gebied van alternatieve aandrijvingen, heeft Hermes vaker bijstand verleend. Bijvoorbeeld bij het testen van de Vito E-Cell op pakketbezorgroutes in Berlijn en Hamburg. Hermes heeft als doel in 2020 de CO2-uitstoot van haar vloot te halveren. Hermes is al overgestapt op volledig elektrische leveringen in het centrum van Londen.

Toenemend belang van elektrische trucks voor stedelijk distributietransport
In aanwezigheid van de burgermeester van Stuttgart, Fritz Kuhn, werden de vijf op accu’s werkende FUSO Canters vorige week officieel overhandigd door Dr. Wolfgang Bernhard, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en hoofd van Daimler Trucks and Busses en Marc Llistosella, president en CEO van de Mitsubishi FUSO Truck and Bus Corporation (MFTBC) en hoofd van Daimler Trucks AziŽ. Dr. Bernhard zei tijdens de ceremonie: "De verbrandingsmotor van vandaag is zeer efficiŽnt, milieuvriendelijk en bovenal schoon en zal – zonder goed alternatief voor langeafstandstransporten – nog lang blijven. 


Als het gaat om korte afstanden, zoals bij het stedelijke distributietransport, is de situatie anders. Hier zal een overstap naar elektrische trucks binnen een paar jaar tijd een technische en economische mogelijkheid zijn. Met deze test leveren we een kleine maar belangrijke bijdrage aan de stedelijke mobiliteit in Stuttgart. Daimler Trucks zit wat deze ontwikkelingen betreft in de voorhoede en neemt vandaag, samen met de gemeente Stuttgart en Hermes, een belangrijke stap op weg naar marktvolwassenheid". 


Voor de burgermeester van Stuttgart, Fritz Kuhn, is de inzet van de Canter E-Cell een belangrijke test van emissievrije, lichte vrachtwagens in het stedelijk vervoer: "Duurzame mobiliteit is een speerpunt voor steden en elektrische mobiliteit is daarbinnen een belangrijk element. Hierin toont de gemeente Stuttgart hun voortrekkersrol. We hebben besloten een verandering in onze vloot door te voeren: alle nieuwe voertuigen gekocht door de gemeente zullen elektrisch zijn. Ik denk dat dit een duidelijk statement maakt. We zijn dan ook erg blij de Canter E-Cell in het dagelijkse stadsverkeer te kunnen testen." 

Meer nieuws...

    Personenwagens Bestelwagens Trucks Smart