Tel. 0800 - 936 746 5

Wensink Wintertips


Met uw Mercedes-Benz naar uw wintersportbestemming rijden kan een heuse beproeving zijn voor uw auto. De temperaturen in wintersportgebieden liggen aanzienlijk lager dan in Nederland en het kan onderweg behoorlijk glad zijn. Om u optimaal te kunnen voorbereiden op uw wintersportvakantie geven we u graag wat tips. Zo zijn u en uw auto helemaal winterklaar!

Wilt u uw auto helemaal winterklaar hebben? Maak dan online een afspraak in een van onze werkplaatsen of laat de ReadyToGo wintercheck uitvoeren! 

Onderweg

Eenmaal onderweg wilt u zo snel mogelijk bij uw bestemming aankomen om te genieten van een welverdiende vakantie. Er zijn genoeg manieren om de reistijd naar uw wintersportbestemming zo kort mogelijk te houden. We leggen ze hieronder kort aan u uit.

  • Check voor u vertrekt de verkeersinformatie. Zo voorkomt u niet voor verrassingen te staan. 
  • Haal uw milieustickers en vignetten ruim van tevoren. Dit scheelt u veel wachttijd bij de grens. 
  • Neem een oude wegenkaart mee. Ook al heeft u een goed navigatiesysteem, op een ouderwetse wegenkaart heeft u vaak een beter overzicht wanneer u een alternatieve route wilt kiezen. In Duitsland zijn tussen Keulen en MŁnchen bijvoorbeeld veel alternatieve routes mogelijk bij eventuele stremmingen.
  • Een goed begin... Het lijkt misschien een open deur, maar zorg ervoor dat u (wanneer nodig of verplicht) sneeuwkettingen, startkabels, ruitenkrabbers en eventueel ontdooispray voor uw ruiten meeheeft.

Rijden in de sneeuw

We kunnen ons voorstellen dat rijden door winterse omstandigheden niet ieders hobby is. Het kan glad zijn en door sneeuwval kan het voorkomen dat uw zich niet optimaal is. We geven u hieronder graag enkele tips waarbij u wellicht baat heeft.

  • Houd afstand. Het is heel belangrijk om bij gladheid meer afstand te houden dan normaal. Als uw voorganger plotseling remt, heeft u de ruimte en tijd om dat op te vangen.
  • Vanuit de tweede versnelling optrekken. Optrekken vanuit stilstand kan leiden tot glijpartijen. Om dit te voorkomen, is het handig vanuit stilstand op te trekken in z’n twee. 
  • Geleidelijk handelen. Stuur rustig, rem niet te abrupt. Kijk ook goed uit bij het nemen van bochten, neem deze niet te scherp. Op die manier heeft u een stabielere wegligging en voorkomt u sneller glijpartijen. 
  • Remmen in de bocht. We vertelden u net dat u het beste rustig kunt remmen. In sommige gevallen is het echter beter om helemaal niet te remmen, in bochten bijvoorbeeld. U kunt beter vroeg van tevoren het gas loslaten om vaart te minderen. Geef pas weer gas als u de bocht uit bent. Zo voorkomt u glijpartijen en daarnaast geeft het u tijd om de bocht goed in te schatten. 

Ongemakken onderweg

Zijn uw deuren vastgevroren? In plaats van hard aan het handvat van het portier te trekken, kunt u de deur juist het beste eerst even extra goed dichtduwen: zo breekt het ijslaagje tussen de deuren. Bovendien behoudt u de rubbers tussen de deuren!

Is uw handrem vastgevroren? Trek ‘m dan eerst iets verder aan, zo maakt u de handrem gangbaar. 

Zit uw auto vast in de sneeuw? Probeer dan vooral niet met veel gas uw auto los te wurmen, dit zorgt er vaak juist voor dat u alleen maar verder vast komt te zitten. Het handigst is om het losliggende sneeuw rond de wielen met de hand weg te halen en vervolgens een plastic rijplaat achter de aangedreven wielen legt. Zo rijdt u gemakkelijker weg! 

Winterbanden in het buitenland

In de meeste Europese landen bestaat er regelgeving op het gebied van winterbanden. Vaak geldt er een verplichting voor winterbanden bij winterse omstandigheden en/of binnen een bepaalde periode. In sommige gevallen wordt de verplichting met een verkeersbord aangeduid, zoals bij het verplicht gebruik van sneeuwkettingen vaak voorkomt.
Gaat u op vakantie en voldoet u niet aan de regelgeving? Dat is niet alleen onveilig, maar kan u ook een boete opleveren. Wanneer u (buiten uw schuld) betrokken raakt bij een verkeersongeval, kan het rijden onder winterse omstandigheden zonder winterbanden leiden tot medeaansprakelijkheid en 'grove nalatigheid'. 


Winterbanden zijn (afhankelijk van weersomstandigheden, bepaalde periode en /of een speciaal bord) verplicht in de volgende landen:

BosniŽ/Herzegovina, Duitsland, Estland, Frankrijk, Finland, IJsland, ItaliŽ, KroatiŽ, Luxemburg, Letland, Litouwen, Noorwegen, Oostenrijk, RoemeniŽ, Slowakije, ServiŽ, SloveniŽ, TsjechiŽ, Zwitserland en Zweden.

--

Wensink Bandenhotel
Kent u ons bandenhotel al? Daar slaan we de banden die u tijdelijk niet gebruikt graag op. Voor een vast en laag bedrag per maand, wisselen, wassen en checken we uw banden. Daarna slaan we ze onder perfecte omstandigheden op in ons bandenhotel.